L’eficàcia de l’acupuntura en la rinitis al.lèrgica

///L’eficàcia de l’acupuntura en la rinitis al.lèrgica

L’eficàcia de l’acupuntura en la rinitis al.lèrgica

 

L’eficàcia de l’acupuntura en la rinitis al.lèrgica

És essencial que l’acupuntor escollit tingui anys de bagatge i estudis extensos en medcina xinesa. L’acupuntura no funciona per la punció d’un punt determinat i esperar que aquest tingui un efecte meravellós, hi ha molt més darrere de tot això; estudis exhaustius i experiència.

¿Què és una al.lèrgia i quí en pateix?

Aproximadament un terç de la població pateix d’al·lèrgia, rinitis o febre del fenc en algun moment de la seva vida o de manera gairebé persistent.

Una al·lèrgia és una reacció adversa del cos quan s’exposa a una substància generalment inofensiva en el medi ambient. Les substàncies més comunes (al·lèrgens) que causen reaccions al·lèrgiques inclouen el pol·len, els àcars de la pols, la floridura (humitat), les mascotes, certs aliments o medicaments.

En una reacció al·lèrgica, el sistema immunitari reacciona a l’al·lergen com si fos una amenaça. Posteriorment, el cos recorda l’al·lergen i produeix una resposta immune cada vegada que s’exposa a aquest.

Els símptomes més habituals:

Els símptomes de l’al·lèrgia solen incloure: Inflamació i obstrucció nasal, secreció i esternuts (rinitis al·lèrgica), degoteig postnasal (la mucositat s’escola per la part posterior de la gola), sibilàncies, tos, dificultat per respirar, cansament, fatiga, dolor nasal (sensació de pressió darrere del nas o al voltant dels ulls), irritacions de la pell, inflor i picor d’ulls, orelles, llavis, gola i paladar (dins de la part superior de la boca).

Algunes persones al·lèrgiques també poden experimentar pèrdua del sentit de l’olfacte, mals de cap i sudoració.

 

Categories de rinitis:

La rinitis que es produeix estacionalment a causa de l’al·lèrgia al pol·len d’arbres, pastures o males herbes durant la temporada de la “febre del fenc – (fiebre del heno)” s’anomena rinitis al·lèrgica estacional.

Els símptomes que continuen durant tot l’any (rinitis al·lèrgica perenne) són habitualment causats per al·lèrgens d’interior com àcars de la pols, mascotes o floridura d’interior.

Els factors genètics i ambientals influeixen en les al·lèrgies. Les al·lèrgies sovint són hereditàries.

 

¿Com em pot ajudar l’acupuntura?

L’acupuntura per al tractament de la rinitis al·lèrgica funciona a dos nivells. En primer lloc, pot ajudar a reduir els seus símptomes. A més, l’acupuntura treballa la causa de la seva afecció, aborda qualsevol desequilibri subjacent i, per tant, millorar la salut en general.

També hi ha moltes coses que pot fer per ajudar-se a si mateix en el futur. És molt important esbrinar què desencadena els seus símptomes. Moltes al·lèrgies són causades per al·lèrgens en interiors, com els àcars de la pols o la floridura. Mesures simples com ventilar regularment el seu llit o utilitzar un filtre d’aire o un deshumidificador a casa podrien millorar enormement la seva salut i qualitat de vida.

Els trastorns al·lèrgics comuns inclouen asma, èczema i febre del fenc. Si té asma, els símptomes d’asma poden empitjorar quan té febre del fenc.

Els tractaments mèdics convencionals per a la febre tenen com a objectiu reduir o eliminar els símptomes, millorar la qualitat de vida i reduir el risc de desenvolupar una malaltia coexistent.

L’objectiu de l’acupuntura és identificar i tractar els desequilibris subjacents i, per tant, abordar les causes de la malaltia i els símptomes. Aquest enfocament pot conduir a una resolució dels problemes més fonamentals i permanents.

L’evidència de la recerca clínica suggereix que l’acupuntura i les tècniques associades poden ser un tractament segur i eficaç per a la rinitis al·lèrgica amb més beneficis que la medicina convencional. En una revisió i anàlisi d’assaigs clínics, l’Organització Mundial de la Salut enumera la rinitis al·lèrgica (2003) com una de les “condicions per a les quals s’ha demostrat, a través d’assajos clínics, que l’acupuntura és un tractament eficaç”. Igualment l’acupuntura disminueix les puntuacions dels símptomes de la rinitis al·lèrgica persistent i augmenta els dies sense símptomes.

 

L’acupuntura pot eliminar la congestió i el dolor de la rinitis al·lèrgica:

Regula la nostra resposta immunitària als al·lèrgens.
Augment de la circulació sanguínia local.
Reduir o eliminar la inflamació i la congestió.
La producció d’endorfines (analgèsics naturals del cos)

L’acupuntura estimula el sistema nerviós i influeix en la producció de les substàncies de comunicació del cos, com hormones i neurotransmissors. Aquests influeixen en els mecanismes homeostàtics autoreguladors i estimulen les pròpies capacitats curatives, promovent així el benestar físic i emocional.

Les estratègies de tractament són diferents per a la rinitis al·lèrgica estacional (febre del fenc) i la rinitis al·lèrgica perenne (durant tot l’any). En la rinitis al·lèrgica perenne, cal tractar l’arrel de l’afecció i els símptomes simultàniament, independentment de la temporada. En la rinitis al·lèrgica estacional, el tractament durant la temporada de pol·len està dirigit a tractar els símptomes; però és més beneficiós si les deficiències subjacents es poden abordar durant els mesos previs a la temporada de pol·len perquè el cos estigui millor “protegit” durant la temporada de pol·len.

Enllaços als estudis clínics:

Acupuncture for the treatment of allergic rhinitis: a systematic review and meta-analysis

Treatment of persistent allergic rhinitis via acupuncture at the sphenopalatine acupoint: a randomized controlled trial

Acupuncture for the treatment of allergic rhinitis: A systematic review protocol

Acupuncture methods for allergic rhinitis: a systematic review and bayesian meta-analysis of randomized controlled trials

 

Dídac Casadevall, setembre del 2021

By | 2021-09-27T18:23:32+00:00 septiembre 27th, 2021|Acupuntura, Teràpies|0 Comments

About the Author: