Acupuntura tradicional xinesa VS. acupuntura medica / punció seca

///Acupuntura tradicional xinesa VS. acupuntura medica / punció seca

Acupuntura tradicional xinesa VS. acupuntura medica / punció seca

Moltes persones es confonen inicialment amb el terme “punció seca”. “Punció seca?” “Què podria ser això?” “Els acupuntors no mullen les agulles abans de la inserció; doncs, a què es refereix aquest terme?” I què és “acupuntura mèdica”, ja que “mèdica” es refereix al tractament i la curació, no és això el que fa l’acupuntura tradicional?

L’acupuntura, com la majoria de la gent sap, és la inserció d’agulles en llocs específics per tal d’influir en el flux del Qi (Energia) en vies anomenades meridians.
Per practicar l’acupuntura de manera eficaç i segura, els acupuntors han de realitzar un estudi a temps complet de 4 anys com a mínim.

Els que realitzen un curs que combina l’acupuntura amb la medicina herbària solen estudiar, com a mínim, durant 5 anys a temps complet.

El curs és exhaustiu i llarg, incorpora la teoria de la medicina xinesa, l’estudi dels seus textos bàsics i també incorpora ciències mèdiques occidentals com la bioquímica, l’anatomia, la fisiologia i la medicina clínica. A més, es passen centenars d’hores aprenent la localització precisa del punt i perfeccionant una sèrie de tècniques terapèutiques segures i efectives. Els estudiants han de completar satisfactòriament fins a 600 hores de pràctica clínica supervisada abans de graduar-se.

 

El més important és que els acupuntors formats correctament estudien el diagnòstic diferencial. Això significa, per exemple, que no tracten tots els mals de cap de la mateixa manera, sinó que avaluen cada individu per a tractar la causa subjacent dels mals de cap en aquella persona en particular.

El diagnòstic i el tractament incorrectes poden ser ineficaços o, el que és més greu, pot empitjorar els mals de cap. El diagnòstic diferencial és essencial per obtenir resultats satisfactoris, però no s’estudia en cursos curts.

“Punció seca” és un terme encunyat fa aproximadament 10 anys per referir-se a la punció superficial de la miofàscia (teixit connectiu que cobreix els músculs) que es troba just a sota de la pell, inclosos els punts de desencadenament, i també la punció més profunda del teixit prim que cobreix l’os (periosti).

El terme es va encunyar perquè els principis de la punció seca, la ubicació dels punts i el mètode de l’agulla tenen poca semblança amb l’acupuntura real, que tanmateix incorpora la punció dels punts desencadenants i el teixit miofascial com una petita part de la seva àmplia metodologia.

 

La punció seca

Els professionals de la “punció seca” són principalment fisioterapeutes, quiropràctics i osteòpates que puncionen principalment les capes superficials de miofàscia com a complement de la teràpia en què han realitzat la seva formació. Els cursos de “punció seca” són limitats: 16 hores es consideren suficients i molts cursos oferts a Internet només tenen 1 dia d’instrucció pràctica sobre punció. S’ensenya una tècnica molt senzilla i aquests cursos curts no tenen el bagatge teòric necessari per ser un acupuntor registrat i, ni de molt lluny, decent.

 

L’acupuntura mèdica

“Acupuntura mèdica” és el terme escollit pels metges occidentals com el metge de capçalera local per descriure el que fan quan s’utilitzen agulles d’acupuntura. Tot i que realitzen un curs breu sobre el qual s’anomena “acupuntura mèdica”, no n’hi ha prou amb complir els estàndards de registre de les associacions internacionals d’acupuntura i és simplement “avalat” per alguna facultat de medicina o infermeria. Per tant, el terme “acupuntura mèdica” també és un terme recentment inventat, utilitzat per la professió mèdica occidental per referir-se a una forma limitada de pràctica d’acupuntura que no és adequada per als estàndards internacionals.
En el passat, es podia completar un curs en un cap de setmana.

 

Des de l’àmbit de la medicina, la infermeria i la fisioteràpia és habitual escoltar coses com: es pot practicar una bona teràpia senzilla d’acupuntura sense un coneixement profund de la MTX (medicina tradicional xinesa), mitjançant un enfocament mèdic occidental. Com a acupuntor completament format i registrat amb una àmplia experiència clínica, no hi estic d’acord. És com posar una xeringa hipodèrmica carregada amb un antibiòtic a les mans d’un profà i dir “fins i tot un laic pot tractar infeccions sense cap coneixement de la medicina”. Això es podria acceptar com a cert si el profà amb la xeringa carregada l’utilitza en 10 persones i 1 d’elles millora. Però, què passa amb les altres nou persones? Què passa amb el potencial d’efecte advers sobre la seva salut?

 

La meva opinió:

Al llarg dels meus anys de pràctica clínica, molts pacients han vingut a veure’m perquè primer han tingut un “tractament d’acupuntura” realitzat per un fisioterapeuta, metge, infermera, etc. A continuació, han demanat la meva ajuda perquè l’anomenat tractament d’acupuntura era ineficaç o, pitjor encara, tenia efectes adversos, cosa que provocava un deteriorament de l’estat del pacient.

Això continua succeint en l’actualitat, precisament per l’absència de coneixements sòlids i una formació completa en diagnòstic diferencial i en tècniques terapèutiques adequades.

By | 2021-02-24T10:49:48+00:00 febrero 23rd, 2021|Acupuntura, Teràpies|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment