Acupuntura

Què és l’acupuntura?

L’acupuntura consisteix en la inserció d’agulles molt fines en punts determinats del cos humà anomenats punts d’acupuntura, amb la finalitat de tractar malalties.

Què en feu de les agulles?

Les agulles que utilitzem al nostre centre són estèrils i d’un sol ús, un cop usades es dipositen en un contenidor de residus mèdics i una empresa encarregada de la gestió de residus sanitaris s’encarrega de recollir i destruir.

És dolorosa l’acupuntura?

Al ser les agulles molt primes no es nota cap dolor en ser inserides, encara que hi ha zones del cos més sensibles que d’altres, la seva aplicació és gairebé imperceptible. Un cop inserides es pot notar una lleugera sensació de “corrent”, aquesta sensació és provocada per l’energia al ser estimulada i ens proveeix d’uns efectes terapèutics més notables.

Quant dura un tractament amb acupuntura?

Dependrà de l’estat físic de la persona, de l’edat, de la cronicitat de la malaltia, etc. Es poden requerir diverses sessions per aconseguir els resultats desitjats. Les agulles solen romandre per un període de 20 a 40 minuts.

Quan notaré millora?

Dependrà del pacient, de la seva edat, de la patologia i de la cronicitat d’aquesta. Hi ha pacients que noten els canvis des de la primera o segona sessió i d’altres que comencen a notar la millora quan porten ja diverses sessions.

Quines malalties es poden tractar?

Moltes patologies són susceptibles de ser tractades amb acupuntura. Juntament amb el tractament també recomanem variacions en els hàbits de vida,  en l’activitat física, en la dieta i fins i tot en la vida sexual.

Pot fer-me mal l’acupuntura?

L’acupuntura sempre s’ha de fer per personal qualificat i expert. A dia d’avui moltes facultats de fisioteràpia, infermeria i medicina donen cursos de post-grau, i de poca durada, als seus alumnes. A la xina aquests estudis són d’un mínim de 5000 hores i la medicina xinesa és una medicina per si mateixa, el fet de tenir una carrera i fer un post-grau, al nostre parer, no qualifica per ser un bon practicant. Igualment hi ha molts centres en el nostre país que doten d’una formació molt pobre i de vegades errònia.

Un tractament amb acupuntura em pot empitjorar?

Si el tractament és aplicat per personal qualificat no, encara que durant el tractament es passarà per diferents estats amb alts i baixos fins que s’arriba a l’equilibri definitiu. Això significa que no es hem d’amoïnar si notem un lleuger empitjorament, ja que aquest vindrà seguit d’una notable millora.

Després d’una sessió es pot notar com si encara portéssim les agulles posades, aquesta sensació és deguda a una bona estimulació-tècnica per part del practicant.

Acupuntura i Medicina Tradicional Xinesa

Són moltes les malalties en les que l’acupuntura actua com a teràpia única o com a teràpia complementària amb efectes satisfactoris millorant la qualitat de vida dels pacients, i en un percentatge significatiu permet assolir la total curació del seu mal. La major efectivitat de l’acupuntura està demostrada en el tractament de dolors crònics i aguts.

El 1979 l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va publicar una llista de malalties en les quals l’acupuntura podia estar indicada. No obstant això, són moltes les malalties registrades que han respost favorablement a aquesta tècnica de la Medicina Tradicional Xinesa, visquen i romanent vigent després de milers d’anys.

Malalties que es poden tractar amb acupuntura segons l’Organització Mundial de la Salut

  • Acupuntura i Aparell Locomotor:

Artrosi, artritis de diverses etiologies, lesió parts toves, espatlla dolorosa, mal d’esquena, hèrnia discal (cervical, dorsal i lumbar), ciàtica, contractures, etc.

  • Acupuntura i Aparell Digestiu:

Úlcera pèptica, pirosi, dispèpsia biliar, hemorroides, hiperèmesi gravídica, restrenyiment crònic, diarrea, còlon irritable, colitis ulcerosa, malaltia de Crohn, alteracions hepàtiques, etc.

  • Acupuntura i Aparell Respiratori:

Asma, refredats recurrents, al.lèrgia, bronquitis crònica i altres OCFA, rino-faringo-conjuntivitis al.lèrgica, etc.

  • Acupuntura i Neurologia:

Neuropaties, cefalees, recuperació del ACVA (Accident vascular agut), etc.

  • Acupuntura i Psiquiatria:

Trastorns del Son, trastorns d’ansietat, depressió, etc.

  • Acupuntura i Ginecologia:

Menopausa, regles irregulars, metrorràgies funcionals, dismenorrea, fertilitat, etc.

  • Acupuntura i Dermatologia:

Psoriasi, eczema, urticària aguda i crònica, herpes zòster, rosàcia, etc.

  • Acupuntura i Malalties Auto-immunes:

Lupus eritematós, artritis reumàtica, etc.

  • L’Acupuntura també és efectiva en moltes més patologies que ens portarien hores en llistar, per exemple:

Hipertensió, hipotensió, diabetis Mellitus, hipercolesterolèmia, trastorns de circulació …