La infertilitat femenina

La fertilitat requereix equilibri hormonal,Acupuntura-Olesa-Baix llobregat-programa-fertilitat-femenina òrgans reproductors estructuralment sans, bona salut i una dieta nutritiva. Tanmateix, les possibilitats d’una parella sana de concebre cada mes és de només el 25%. La medicina xinesa considera la fertilitat com un sistema de reproducció equilibrada que produeix fluctuacions en el Yin i el Yang. Per tal que el sistema reproductiu pugui funcionar al seu màxim nivell, ha d’haver-hi un equilibri en tots els sistemes del cos.

Una parella es considera infèrtil si després d’un any de relacions sexuals sense protecció no han concebut. La infertilitat és un problema creixent a occident, on cada vegada es diagnostiquen més parelles com a infèrtils. Aproximadament en el 10% dels casos, la causa és desconeguda. En altres casos, ja sigui la dona o l’home té un problema reproductiu, o tots dos són infèrtils.

La infertilitat i subfertilitat (fertilitat reduïda) en la dona:

La infertilitat femenina suposa al voltant del 40% dels casos d’infertilitat. La infertilitat pot ser causada per trastorns funcionals com ara els desequilibris hormonals o problemes estructurals com l’endometriosi. La causa més comuna d’infertilitat femenina és un trastorn de l’ovulació quan s’altera el desenvolupament dels òvuls i l’alliberament.

L’edat és també un factor important en la infertilitat. Una de cada tres dones majors de 35 anys tindran problemes de fertilitat. Això es deu a una disminució de la funció reproductiva, causa pel que hi ha taxes molt més baixes d’èxit en la FIV per a dones majors de 35 anys que per a les dones més joves. L’envelliment també afecta l’úter i augmenta el risc d’avortament involuntari.

Des de la perspectiva de la medicina xinesa la infertilitat és una manifestació del desequilibri reproductiu juntament amb una alteració de la salut general i el benestar.

El nostre Programa d’infertilitat femenina utilitza l’acupuntura, la medicina herbal xinesa i teràpies nutricionals per a promoure la fertilitat, millorar la salut en general, i donar suport a la possibilitat de concebre un nadó sa. Aquest mètode de tractament també s’utilitza per al programa general d’atenció abans de la concepció. Entenem que la cura de la preconcepció és necessària per a la planificació d’un embaràs, i que una dona necessita estar sana per produir òvuls de bona qualitat. La salut del sistema reproductiu és avaluada a través de símptomes generals de salut i dels diversos canvis al llarg del cicle menstrual.

En el nostre centre tractem una varietat de trastorns de la salut de les dones que causen infertilitat, com ara:

• Anovulació (sense ovulació).

• Endometriosi.

• Síndrome d’Ovaris Poliquístics.

• Amenorrea (absència de períodes).

• Els fibromes.

• Insuficiència de la fase lútia.

• Irregularitats menstruals.

• Problemes del revestiment de l’endometri.

• Trastorns d’implantació.

• Deteriorament de metabolisme dels estrògens.

• Anticossos d’esperma (cèrvix hostil).

• Insuficiència ovàrica Adquirida (per exemple, com a resultat de la quimioteràpia).

• Menopausa precoç.

• Sobrepès.

• Envelliment.

Per a moltes dones el manteniment del programa d’ infertilitat, almenys quatre mesos, és suficient per a millorar els marcadors de fertilitat i augmentar les possibilitats de concebre. Si es requereixen altres tractaments reproductius, com ara FIV, el programa pot ser un tractament complementari per promoure la salut i el benestar, alleujar l’estrès i donar suport a la possibilitat d’un resultat positiu.

També tractem els problemes de l’embaràs i la possibilitat d’avortament espontani, així com fer front a la pressió que es produeix quan un s’enfronta a un diagnòstic d’infertilitat. Els estudis realitzats per Chen, Dong i Luo  han demostrat que l’acupuntura alleuja l’estrès. La relació entre l’estrès i la infertilitat es pensa que és a través de l’eix hipotàlem-pituïtària-ovari (HPA), que exerceix un paper important en la fertilitat. L’eix regula tant les nostres hormones sexuals com les nostres respostes d’estrès, el que suggereix que l’estrès contribueix a una sèrie de trastorns de la fertilitat com ara amenorrea, anovulació, trastorns d’ovulació i menstruació irregular.

Els estudis que inclouen la medicina xinesa i la infertilitat femenina:

Stener-Victorin  van estudiar l’ús d’electro-acupuntura a 24 dones que pateixen de síndrome d’ovari poliquístic (SOP) amb oligo/amenorrea. En casos d’obesitat lleu, els cicles ovulatoris augmentar de 15% a 66%, el que suggereix l’acupuntura és un tractament eficaç de llarga durada per a la inducció de l’ovulació. Un altre estudi Stener-Victorin ha demostrat que l’acupuntura augmenta el flux sanguini als òrgans reproductius. Això vol dir que quan la dieta és nutritiva i els nutrients adequats, és millora el funcionament dels ovaris i l’úter. Això dóna suport al desenvolupament d’òvuls de bona qualitat i el gruix de la capa endometrial, que són dos requisits previs per a la implantació de l’embrió i el seu creixement.

Gerhard & Postneek van avaluar l’efecte hormonal amb acupuntura a 45 dones infèrtils amb oligomenorrea o deficiència de la fase lútia. Els resultats es van comparar amb 45 dones sotmeses a teràpia hormonal convencional. Els autors afirmen: “D’acord amb les dades, l’acupuntura sembla oferir una alternativa viable per a la infertilitat femenina a causa de trastorns hormonals. També van observar una taxa d’avortament involuntari reduïda en el grup d’acupuntura en comparació amb el tractament hormonal. Es van utilitzar herbes xineses en 60 casos d’insuficiència luteínica. L’autor registra un augment de la temperatura basal del cos (BBT) i un resultat reeixit 56% més de la meitat de l’embaràs aconseguir. Aquest modest estudi suggereix que les herbes xineses tenen un efecte normalitzador en l’eix hipotàlem-hipòfisi-ovari.

Vegeu les referències